Latvijā būs veselīgāka pārtika

31.05.2018

Ar piektdienu, 1.jūniju, Latvija kļūs par vienu no piecām Eiropas Savienības dalībvalstīm, kur, rūpējoties par iedzīvotāju veselību, pārtikas produktos būs noteikti ierobežojumi transtaukskābju daudzumam, jo no šīs dienas stājas spēkā to reglamentējošie Ministru kabineta noteikumi.

Ierobežojumi noteikti ar mērķi uzlabot Latvijas iedzīvotāju uztura paradumus un tādējādi ilgtermiņā uzlabot sabiedrības veselības rādītājus.
Lietojot transtaukskābes ikdienas uzturā, tās negatīvi ietekmē cilvēka veselību un izraisa sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, kā arī veicina aptaukošanos. Dažādi klīniskie pētījumi pierāda, ka transtaukskābes paaugstina holesterīna līmeni asinīs vairāk kā piesātinātie tauki un transtaukskābju lietošana uzturā palielina saslimšanas risku ar sirds un asinsvadu saslimšanām vairāk kā jebkura cita uzturviela.

Transtaukskābju maksimāli pieļaujamās normas attiecas gan uz pašmāju, gan importētajiem pārtikas produktiem, kā arī uz sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu piedāvājumu.

Noteikumos noteiktās prasības piemēro pārtikas produktiem, kuru sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos (hidrogenējot eļļas; spiežot eļļas augstā temperatūrā; pārtikas produktus cepot un karsējot eļļās; cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus), bet tās nepiemēro dzīvnieku izcelsmes taukiem, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesos.

Noteiktais maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums ir līdzīgs Austrijā atļautajam - tur šādas normas ir spēkā kopš 2009.gada.

Arī Latvijā maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkstēs pārsniegt 2g uz 100g (2%) no kopējā tauku daudzuma. Tāpat noteiktas atsevišķas prasības pārtikas produktiem ar samazinātu tauku daudzumu.
Pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir mazāks par 3%, transtaukskābju daudzums nedrīkstēs pārsniegt 10g uz 100g kopējā tauku daudzuma (jeb līdz 0.3%); savukārt pārtikas produktos, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3% līdz 20%, tas nedrīkstēs pārsniegt 4g uz 100g kopējā tauku daudzuma (jeb līdz 0.8%).


Facebook Draugiem Twitter Instagram