Radio TEV

LABDARĪBAS TIRGUS



Labdarības tirgus “Dod tālāk!” kopā ar Āgenskalna tirgu



Bieži vien ikdienā nepamanām cilvēkus sev līdzās, kuri ar savu darbu palīdz mums dzīvot labāk.
Radio TEV, sadarbībā ar Āgenskalna tirgu novembri pasludina par labo darbu mēnesi un aicina ikvienu darīt ko labu – ne tāpēc, ka tuvojas Latvijas svētki vai Ziemassvētki! Bet tāpēc, ka tikai tā mēs varam darīt savu vidi gaišāku, labāku un priecīgāku! To var ikviens – savu iespēju un resursu ietvaros.

Mūsu “Labdarības tirgus “Dod tālāk!”, katru darba dienu pastāstīs klausītājiem par Latvijas mazajiem uzņēmējiem, kuri, savukārt, savu labo darbu dod tālāk – palīdzot citiem – šoreiz tās būs ģimenes, kurās aug bērni ar veselības traucējumiem vai invaliditāti.

Iepazīsti šīs devīgās sirdis tepat, mums līdzās:

Paipalu olu ferma „Rīta putni”, bioloģiski audzētas paipalu olas
Paipalu olu ferma „Rīta putni” darbojas trīs gadus, un šajā laika posmā paplašinājusi savu saimniecību no simts paipalām līdz četriem tūkstošiem. Tirgū „Rīta putni” cienā apmeklētājus ar paipalu olu iesmiņiem, ko paši sauc par „čempionu brokastīm” to augstas vērtības dēļ, un lutina ar uz vietas gatavotām vafelēm, creme brulē un pat paštaisītu liķieri. Tagad ferma tiecas radīt vēl vairāk unikālu, no paipalu olām gatavotu produktu. No rīta putnus regulāri modina automātisks apgaismojums un mūzika – saimnieki Bruno un Baiba saka, ka paipalām īpaši patīkot baroks. Ferma arī aicina padomāt par videi draudzīgu iepirkšanos un ierosina ņemt uz tirgu savas olu kastītes!

Z/S “Undzēni”, skābēti kāposti un dārzeņi
Kāpostos līdz elkoņiem ir visa Undzēnu ģimene Jelgavas novadā, kura saviem spēkiem tiek galā ar visiem lauksaimniecības darbiem. Undzēni saka, ka palīgi nākot tikai uz ražas novākšanu, un smejas, ka par laimi ir bērni, kas var izcilāt kāpostu tonnas. Lai gan izvēle ir veikta par labu kāpostiem un to skābēšanai, saimniecība audzē „visu, kas aug” – gurķus, zemenes, tomātus, bietes, burkānus, avenes. Undzēnu gardo skābēto kāpostu noslēpums ir to dabīga pagatavošanas recepte – saimniecībā kāpostus uzglabā svaigā veidā un skābē nelielās porcijās, lai saglabātu kvalitāti un īstu lauku garšu.

SIA “Bezē”, dabīga maize

Mantojot vecmāmiņas saglabātās maizes receptes, ģimenes uzņēmums SIA “Bezē” no Jēkabpils cep maizi, kādu cepa pirms simts un vairāk gadiem. Maize tiek raudzēta koka abrās, izmantojot dabīgo ieraugu, un cepta ar malku kurinātā krāsnī uz kļavu lapām bez mākslīgām piedevām. Piedāvājumā ir gan klasiskā rudzu rupjmaize un saldskābmaize, gan arī rupjmaize ar sēklām, saldskābmaize ar žāvētiem augļiem un riekstiem, baltmaize un citi mājās cepti izstrādājumi. Jēkabpiliešu radītos gardumus katru sestdienu ir iespējams iegādāties Āgenskalna tirgū, kā arī Jēkabpilī mājās pie pašiem maizniekiem.

SIA “Rakstu raksti”, tautas tērpti un mūsdienīgi apģērbi ar tautiskiem elementiem

Darbnīca “Rakstu raksti” darina tradicionālus latviešu tautas tērpus koriem un kolektīviem, kuri pārstāv Latviju izbraucienos ārzemēs, kā arī ikdienai taisa mūsdienīgus apģērbus ar tautiskiem elementiem. „Rakstu raksti” izgatavo apģērbus no liniem, dzijas, kokvilnas un citiem dabīgiem materiāliem, īpaši sadarbojoties ar mājražotājiem no visas Latvijas – šuvējiem, audējiem, kurpniekiem, rotkaļiem un citu senu amatu meistariem, tādā veidā atbalstot arī Latvijas ekonomiku. Katrs apģērbs ir veidots tikai dažos eksemplāros, tāpēc ir unikāls. Meistare Raimonda Kārkliņa saka, ka darbnīca iet līdzi laikam un modei, veidojot arvien jaunas kolekcijas. „Rakstu raksti” ir piedalījušies arī Dziesmu un deju svētkos, kur vēsajos vakaros sildīja skatītājus ar savām villainēm.

Z/S “Laucinieki”, bioloģiski audzēti dārzeņi
Z/S “Laucinieki” no Iecavas novada mantojuši savu saimniecību no vecākiem, un paši prasmīgi turpina ģimenes tradīciju arī šodien. Zemnieku saimniecība stāsta, ka sākuši ar nelielu mazdārziņu, kas ar laiku pārauga veselā saimniecībā ar siltumnīcām vairāk nekā 1000 m2 platībā un dažādu kultūraugu dārzu. Vasarā pie “Lauciniekiem” atradīsiet zemenes, gurķus, tomātus un zaļumus, savukārt tagad varat iegādāties kartupeļus, burkānus, ķirbjus, ābolus, bumbierus un citus sezonālos labumus.


“Tērvetes maize”, 12 maizes veidu pēc savām receptēm
Jānis Kurpnieks ir maiznieks ar piecpadsmit gadu pieredzi, kurš turpat tēva mājās izveidoja nelielu maizes ceptuvi “Tērvetes maize”. Jānis radījis un viens pats cep vairāk nekā 12 maizes veidu, tai skaitā veselīgus gardumus – augļu un ogu maizi, ko var ēst kūku vietā, kā arī rudzu pilngraudu rupjmaizi un saldskābmaizi. „Tērvetes maize” izmanto tikai dabīgas izejvielas un pašu gatavotu ieraugu. Mīklu raudzē ozolkoka kublos, kur katrs uz lizes izveidotais klaips sasniedz līdz pat pus metru garumu un vēlāk nonāk ar malku izkurinātā krāsnī. Rudzu maizes sastāvā pavisam nav kviešu miltu, kas tagad ir liels retums.

Z/S “Karotītes”, bioloģiska cāļa gala
Z/S „Karotītes” ir vienīgā pilna cikla bioloģiskā saimniecība Baltijā, kas ražo dabīgu cāļa gaļu bez pesticīdiem, antibiotikām, ģenētiski modificētiem organismiem un citām ķīmiskām vielām. Lai putnu gaļas produkti nonāktu plašai publikai, „Karotītes” gatavoja, pielāgoja un attīstīja savu saimniecību trīs gadus. Putnkopji saka, ka ieguvuši Eiropas bioloģiskās saimniecības sertifikātu tādēļ, ka tas ir vislielākais apliecinājums kvalitātei, un pircēju uzticība esot viņu prioritāte. Bez tam bioloģiskam produktam uzturvērtība ir daudz lielāka nekā industriāli ražotam produktam, tāpēc saimniecība ir pārliecināta, ka ikdienā ir jāizvēlas arī citi dabīgi, Latvijā ražoti produkti un jābūt informētam par savām izvēlēm uzturā.

Geku saimniecība, puķu stādi
Tagad Geku saimniecības galvenā nodarbe ir puķu stādu audzēšana, taču saimniecība saka, ka nelielos apjomos vairākās siltumnīcās aug teju viss, ko vien var izaudzēt. Geku ģimenes panākumu atslēga ir rūpīgs darbs – ziemā tie vairākkārt naktī dodas kurināt siltumnīcas, pavasarī jau trijos naktī ceļ stādus mašīnā un ved uz tālākiem tirgiem. “Ja ir kvalitāte, tad patīkami tirgot un cilvēki meklē atkal. Jaaudzē maz, bet laba prece”, ir pārliecināta Geku saimniecība.

“Bricēni”, mājās cepta maize un saldumi
Bricēnu mājās lolo senas tradīcijas un cep īstu lauku maizi. Galvenais maiznieks Valdis Purvinskis pagatavo maizi uz dabīgā ierauga, raudzē to 32 stundas, un svarīgākais – nepievieno ķīmiskus uzlabotājus. Katrs maizes klaips ir rūpīgs Valda roku darbs. Par Bricēnu maizes atpazīstamības zīmi ir kļuvusi kļavas lapa, kas iecepta maizes aizmugurē. Tiek gatavotas dažādas maizes šķirnes, tomēr gandrīz ikviens Bricēnu maizes cienītājs atpazīs gruntīgo rudzu maizi. Ģimene cep arī dažādus konditorejas izstrādājumus, kā, piemēram, rudzu maizes kūku un banānu maizi. Bricēni aicina ikvienu savās mājās, kur varēs iemēģināt roku maizes cepšanā!

“Iecēnu delikateses”
“Iecēnu delikateses” apvieno desmit bioloģiski audzētas gaļas ražotājus no visas Latvijas.  Kopā ar citām saimniecībām “Iecēnu delikateses” ir izveidojuši ražošanas un pārstrādes cehu, kas kalpo gan kā paraugs jauniem uzņēmumiem, gan iepazīstina interesentus ar iekārtām, jaunākajām tehnoloģijām, ražošanas paņēmieniem, kā arī karstās un aukstās kūpināšanas jaunākajām tendencēm. Uzņēmums nodrošina iespēju iegādāties saprotamas izcelsmes gaļu, kā arī pievērš uzmanību Latvijā ražotas, kvalitatīvas gaļas nozīmei uzturā. „Iecēnu delikateses” uzsver, ka svarīgākais ir saprast, ko mēs ēdam, tāpēc aicina izglītot sevi un citus par augstvērtīgu pārtiku ikdienā.

“Saules Klaips”
“Saules Klaips” saka, ka cep maizi cilvēkiem, kam ir svarīgi, ko tie ēd. Pirms iekosties maizes rikā – zināt, kur un kā audzis grauds, kādās dzirnavās malts, kā mīcīts, raudzēts un cepts kukulītis. “Saules Klaipa” maizīte tiek cepta no graudiem, kas audzēti bioloģiskā saimniecībā, kur saimnieko pārdomāti un ilgtspējīgi, kur milti tiek malti uz dzirnakmeņiem, nevis tērauda dzirnavās. Maizi mīca abrā un ar rokām. Tā raudzēta ilgstoši, tādejādi izejot visus procesus, kas ir svarīgi, lai maize būtu augstvērtīga un veselīga. Cepta īstā, ar malku kurināmā maizes krāsnī. “Saules Klaips” strādā pēc gadsimtiem pārbaudītām metodēm un godā senču mantojumu.

“Ideju ekspresis”, lina izstrādājumi
Ģimenes uzņēmums “Ideju ekspresis” jau 8 gadus darina lina auduma izstrādājumus. Āgenskalna tirgū katru dienu, izņemot trešdienas, varat iegādāties dažnedažādus darinājumus mājas interjeram un ikdienai – no lina maisiņiem dāvanu iesaiņošanai, lina šallēm, galda sedziņām un skaistiem mežģīņotiem galdautiem līdz augstas kvalitātes lina frotē dvieļiem un pat halātiem. “Ideju ekspresis” sadarbojas ar vairākām Latvijas šūšanas darbnīcām, tādējādi atbastot vietējos amata meistarus.

“Dzērvenīte”, dzērveņu sukādes, sula, tēja
Šogad ģimenes uzņēmums “Dzērvenīte” svinēs savu divdesmito darbības gadu, un šo gadu laikā ir paplašinājuši dzērveņu saimniecību no 0,5 hektāra līdz 3 hektāriem, kurā bez dzērvenēm saimnieko arī 55 bišu stropi. Saimniecība smejas, ka pie viņiem aug vairāk dzērveņu, nekā iespējams notirgot, tāpēc papildus no tām gatavo sukādes un spiež sulu, bet no dzērveņu drazām taisa tēju, tādā veidā izmantojot visu ražu un nemetot neko ārā. Starp citu, pirmais saimniecības sukāžu žāvētājs tika izveidots no ledusskapja, savukārt tagad saimniecība izmanto profesionālu žāvētāju skapi, kur sukādes žāvē 2 dienas 40 grādu temperatūrā, lai nezaudētu sulu un vitamīnus.

“Zaļā maize”, maize
Santa Liepa no „Zaļās maizes” ir pārliecināta, ka maizi var likt arī uz svētku galda kūkas vietā, tāpēc rūpējas, lai viņas produkti būtu bagātīgi un krāsaini. Santa saka, ka vienmēr esot bijusi dumpiniece, tāpēc gardēžus pārsteidz ar drosmīgām maizes krāsām no dabīgām krāsvielām – no pelēkās pelnu līdz ugunīgi sarkanās – un neparastiem garšu salikumiem, kā timiāna, halapenjo, karija, kamambēra un citiem. Maiznieces noslēpums ir dāsns dārzeņu, garšvielu un garšaugu daudzums un drosme atšķirties.

“Aguz” riekstu sviests
“Aguz” riekstu sviesti ir ekoloģiski tīri produkti, kas gatavoti bez piedevām un konservantiem, bez sāls un cukura. Uzņēmums pagatavo savus produktus no augstvērtīgiem riekstiem – lazdu un Indijas riekstiem, mandelēm un zemesriekstiem. Tagad “Aguz” izgudro arī jaunus produktus, pēdējais jaunums ir dabīgā halva – tikai mandeles, medus, avenes, sildošais ingvers un nekāda lieka cukura. Uzņēmums saka, ka ar saviem produktiem grib iemācīt latviešiem arvien vairāk mīlēt un novērtēt riekstus.

Vojevodu saimniecība, bioloģiski audzēti dārzeņi
No paaudzes paaudzē Vojevodu ģimene čakli apsaimnieko savus tīrumus, kas atrodas gleznainā vietā Daugavas senlejā, Ķekavas novadā. Ražas laikā Vojevodu ģimene strādā ar pilnu atdevi. Gurķi pirmie ieņem vietu lielajā pagrabā, jo pirms tam tiek garšīgi skābēti un marinēti. No tīrumiem tiek pārvesti un pagrabā rūpīgi uzglabāti miltaini un garšīgi kartupeļi. Turpat Daugavas krastā pa gabalu jau pamanāmas nobriedušas lielās kāpostgalvas, kas gaida savu rindu pie ēveles, lai pēc tam tiktu ieskābētas. Dārzeņu, zaļumu un sālījumu klāsts ir tik plašs, ka katrs atradīs sev kāroto. Vojevodu ģimene visus dārzeņus audzē ar rūpību un mīlestību un neizmanto ķīmiskās vielas.

“Gaujas parka vistas”, brīvās turēšanas lauku olas
“Gaujas parka vistas” Āgenskalna tirgū  piedāvā brīvās turēšanas lauku vistu olas. Saimniecības vistas dzīvo un ganās zaļā un tīrā vidē pašā Gaujas Nacionālā parka sirdī, kur blakus nav lielceļu, pilsētas kņadas, netīrumu un intensīvas lauksaimniecības. Dējējas tiek barotas ar pašaudzētiem graudiem, dārzeņiem un visiem pļavas labumiem. Saimnieki saka, ka par katru savu vistu rūpējas ar mīlestību un atbildību, un uzskata, ka tieši tāpēc vistām ir visgaršīgākās olas.

Visus šos uzņēmējus vari satikt Āgenskalna tirgū!

Facebook Draugiem Twitter Instagram