18.05.2020. l RADIO TEV Ziņas TEV | Valsts kontrole: valstī jāpārskata izdienu pensijas

Valstī būtu jāpārskata izdienas pensiju sistēma, šodien paziņoja Valsts kontroles vadītāja Elita Krūmiņa, norādot uz revīziju par ministriju un valsts iestāžu izdevumiem 2019.gadā. Valsts kontrole aplēsusi, ka izdienas pensiju sistēma valsts budžetam gadā izmaksā 74 miljonus eiro, bet uzņemto saistību apmērs jeb summa, kas būs nepieciešama izdienas pensiju izmaksai nākotnē, aplēsta 4,5 miljardu eiro apmērā. Situāciju skaidro Valsts kontroles padomes loceklis Edgars Korčagins.
“Kāpēc mēs uzskatām, ka šajā jomā ir nepilnības, kas ir risināmas,es minēšu tikai dažus faktus. Lai gan izdienas pensiju nepieciešamība tiek pamatota ar personu nespēju turpināt darba gaitas, mūsu veiktā datu analīze liecina, ka 7 no 10 izdienas pensiju saņēmējiem faktiski turpina strādāt, turklāt liela daļa strādā no institūcijām vai profesijās no kurām ir devušies izdienas pensijā. Tas nozīmē, ka faktiski daudzām personām nav bijusi nepieciešamība pat pārkvalificēties un izdienas pensija nodrošina tikai papildus
ienākumus. Tā kā šī sistēma ir veidojusies vēsturiski, tad pašlaik pastāv arī atšķirīgi noteikumi kā tiek piešķirtas izdienas pensijas. Piemēram mēs redzam, ka atsevišķas militārpersonas izdienas pensijā devušās jau 33 gadu vecumā, jo nav noteikts minimālais pensionēšanās vecums. Savukārt NMPD darbiniekiem un diplomātiem minimālais pensionēšanās vecums ir 55 gadi. Savukārt KNAB tiesības uz pensiju ir arvien strādājošiem auditoriem, vecākajiem grāmatvežiem un vecākajiem lietvežiem, kuriem nemaz nav tik tiešā saistība ar izmeklēšanas darbu.”

Valsts kontroles ieskatā, izdienas pensiju sistēma būtu jāmaina,turklāt Valsts kontrole par izdienas pensiju problēmu runā kopš 2015.gada. Tomēr tagad valsts kontroles vadītajai ir cerības, ka šis jautājums tiks skatīts, jo līdzās iepriekšējos gados veiktajām revīzijām nu zināms arī valsts uzņemto saistību apmērs par izdienas pensiju izmaksu, proti, 4,5 miljardi eiro.

Audio formātā klausies šo ziņu pl.16:30!



Viss SIA “Radio TEV”, turpmāk tekstā “Radio TEV”, radītais saturs vai daļa no tā, kas izvietots interneta vietnē radiotev.lv, pārpublicējams tikai ar atsauci, norādot, ka satura autors ir “Radio TEV”.


Spotify Facebook Twitter Instagram tiktok