Pētīs kaitīgās garšvielas

7.06.2016.

 Eiropas Savienības (ES) tirgus ir viens no lielākajiem garšvielu un garšaugu tirgiem pasaulē. Pārsvarā šīs preces ieved kā ražošanas izejvielas no reģioniem ārpus Eiropas. 

Šomēnes noslēdzies vairākus gadus ilgušais ES projekts "Garšvielu un garšaugu Eiropas tirdzniecības tīklu nosargāšana pret tīšu, nejaušu vai dabisku bioloģisko un ķīmisko piesārņojumu". Projektā kopā ar 10 dažādu citu valstu pētniekiem piedalījās arī Latvijas zinātniskais institūts BIOR.
Piesārņojums var notikt vairākos pārtikas ķēdes posmos un var radīt nopietnu risku lauksaimniekiem, pārstrādātājiem un patērētājiem. 

BIOR vadītājs Aivars Bērziņš norāda, ka vairāku ES valstu pētnieku uzmanība garšvielu un garšaugu kontrolei un iespējamiem riskiem pievērsta pēc  E.coli baktērijas infekcijas izplatības, kas bija saistīta ar dīgstiem, ievestiem no Ēģiptes.
Latvijas ķīmiķu un speciālistu komanda projektā pētīja tieši bioloģiskā piesārņojuma atklāšanas metodes, tā noturību garšvielās un kaltētos augos, kā arī uzdevums bija meklēt veidus, kā paaugstināt piesardzību no iespējamiem riskiem šajā šķietami nelielajā pārtikas grupā.

Pētnieki atlasīja tādus populārākos garšvielu pasaules produktus kā piparus, baziliku. Tāpat vairāk uzmanību pievērsa tām garšvielām un garšaugiem, kuri iepriekš bija nonākuši Eiropas ātrās brīdināšanas sistēmā par kādu piesārņojumu. Bez riskiem projektā meklētas arī garšvielu viltojumu noteikšanas iespējas.

Rīgas Centrāltirgus paviljonos sastaptie pircēji lielākoties atzina, ka patiešam mēdz apjautāties pārdevējiem par garšvielu izcelsmi un sastāvu. Tiesa gan, vairāk nevis satraucoties par kādiem veselības riskiem, bet gan bažījoties, ka vēlamā garšviela nebūs kvalitatīva.

Autors: Sintija Ambote


Facebook Draugiem Twitter Instagram